Dobrodošli u vina Novacco

Obitelj Novacco iz mjesta Fernetići nedaleko od Brtonigle u sjeverozapadnom dijelu Istre, s gotovo dva stoljeća vinarske tradicije, do 2009. godine svoja je rinfuzna vina izvozila u Italiju. Tada je vođenje vinarije preuzeo Dario Novacco, predstavnik devete generacije obiteljske loze koja se još od 1837. godine nije odvajala od vinograda i vinskog podruma. Svjestan značenja istarskog vinskog preporoda, nužnosti osuvremenjivanja proizvodnje, ali i mogućnosti da se naslijeđena tradicijska baština brendira kao vlastita etiketa, Dario je 2009. godine na tržište lansirao prve boce Malvazije Novacco. Zalagao se za posve novustilistiku vina, različitu od one kad se vino prodavalo u rinfuzi, temeljenu na smanjenim prinosima i modernizaciji podruma.
Smatra da boce treba puniti samo kad je proizvod dotjeran u svakoj pojedinosti, čak i po cijenu da se pojedine berbe preskaču. Na oko 9 ha vinogradarskih površina u vlasništvu obitelji Novacco zasađene su sorte malvazija, sauvignon blanc, muškat, cabernet sauvignon i borgonja. Namjeravaju povećavati vinograde na najviše 10 ha, jer to smatraju površinom koju obiteljsko gospodarstvo može potpuno nadzirati. Oko 80% vinograda zaprema malvazija, a 20% ostale sorte, zasađene u proteklih petnaestak godina. Rođen 1981. godine, Dario je od djetinjstva bio u bliskom doticaju s lozom i proizvodnjom vina. Iako njegovo formalno obrazovanje nije poljoprivrednog smjera, naknadno je položio različite enološke tečajeve te je čitanjem ponajprije talijanske, ali i domaće literature o proizvodnji vina stekao potrebna znanja i vještine za obavljanje tog posla.
“Pravog, iskrenog vinoljupca zamišljam kako ispija vino i ocjenjuje ga neovisno o cijeni, podrijetlu, etiketi, nagradama i priznanjima. Kriterijmu je vlastiti užitak i privrženost određenom tipu vina...”

Dario Novacco

Otac Klaudio, po uzoru na svog oca, bio je pristaša stare škole proizvodnje vina i prilično je nevoljko prihvaćao moje modernističke ideje i metode. Pripisivao ih je mojoj mladosti, ali bio sam prilično uporan u nastojanju da osim malvazije zasadimo i druge sorte i u podrumu primijenimo novu proizvodnu strategiju.

Bili su nužni kompromisi i usuglašavanja, ali su naposljetku moje ideje ipak prihvaćene, osobito nakon prvih ohrabrujućih tržišnih rezultata. Smatram da malvazija kao autohtona sorta mora prevladavati, ali velike nade polažem i u sauvignon bijeli i muškat žuti kao desertno vino, osobito omiljeno među ženskom populacijom. Mnogo očekujemo i od nedavno zasađene borgonje od koje ćemo proizvoditi lagana vina niskih alkohola koja će se uspješno sjedinjavati i s morskim specijalitetima. U budućnosti planiramo proizvoditi i odležana bijela vina, kaže Dario.

U poslu sudjeluju svi članovi obitelji Novacco. Otac Klaudio i dalje je aktivan u svim fazama proizvodnje, a majka Silvana brine se o računovodstvenim poslovima. Ovisno o raspoloživu vremenu Darijeva sestra Anna, profesorica u srednjoj školi u Bujama i supruga Maja, pravnica, također sudjeluju u obiteljskom poduzetništvu. Obitelj Novacco planira proširenje podruma i izgradnju kušaonice kako bi se posjetiteljima omogućilo kušanje i kupnja vina na pragu vinarije. Ukupna je proizvodnja 50-ak tisuća boca, od čega najviše malvazije, a potom u podjednakim količinama muškata, sauvignon blanca, cabernet sauvignona i borgonje. Oko 5% proizvodnje izvozi se u Austriju i Njemačku.

U vinariji Novacco ne strahuju od tržišnog natjecanja sa svjetski poznatim sortama kao što je primjerice sauvignon, jer smatraju da svaki terroir nudi posebno grožđe i vino namijenjeno različitim ukusima. Pravog, iskrenog vinoljupca zamišljam sa čašom u ruci kako ispija vino i ocjenjuje ga neovisno o cijeni, podrijetlu, etiketi, nagradama i priznanjima. Kriterij mu je vlastiti užitak i privrženost određenom tipu vina, kaže Dario. Darijeva vinarska filozofija temelji se na nastojanju da tržištu ponudi vino usklađene kvalitete i cijene, perfekcionirano u svakom detalju. Dosadašnji vinski put brenda Novacco potvrđuje ispravnost takvih nastojanja.